Swing i verdensklasse

Tekst og foto:
Ole Josephsen,
musikanmelder


Espergærde: Der var fuldt hus i Mørdrup Kirke søndag eftermiddag til en hyldestkoncert for Svend Asmussen. Mads Tolling Quartet sørgede for hyldesten med en inspireret gang swingmusik, som alle fans af den hedengangne mester tog til sig med begejstring. Espergærde Musikforening havde arrangeret.

Kvartetten består af Mads Tolling, violin, Jacob Fischer, guitar, Matthias Petri, kontrabas og Andreas Svendsen, trommer. Mads Tolling er bosat i San Francisco og spiller til daglig i USA, men kommer hvert år en måned til Danmark og samler en kvartet her.

Et af den danske kvartets programmer er "Celebrating Svend Asmussen", som nyder godt af den samling noder og arrangementer, som Mads Tolling fik foræret af Svend Asmussen for 10 år siden.

På eftermiddagens program stod en lang række klassikere fra Svend Asmussens repertoire: Ellingtons 'It don't mean a thing', Hoagy Carmichaels 'Stardust', Ulrik Neumanns 'Kärleksvals', Gershwins 'I've got rhythm' og 'Someone to watch over me' og - naturligvis - Baers 'June Night', Svend Asmussens kendingsmelodi.

Herudover fik vi nogle af Svend Asmussens egne kompositioner: 'Hambo om bakfoten', der går i 5/4 takt, 'Nadja', der er inspireret af Grapelli, den forrygende 'Scandinavian Shuffle' og 'Sermon for Stuff'. Stuff Smith var Svend Asmussens inspirator. Han døde i Danmark i 1969 og er begravet i Jylland, fortalte Mads Tolling.

Men kvartetten kan også selv. Vi fik Jacob Fischers 'Latino' (i Sv.Asmussens arrangement), en udgave af Astor Piazzollas 'Libertango' og Mads Tollings egen 'Little Mermaid' med gemte citater fra 'Wonderful Copenhagen'.

Det er, som om Mads Tolling kan alt med sin violin. Han behersker sit instrument med en virtuositet og en fornemmelse for swing, der føles naturgiven - og i mange passager lød hans spil fuldstændig, som Svend Asmussen kunne have spillet dem.

Jacob Fischer er alderspræsident i kvartetten og har det med sig, at har spillet så mange år med Svend Asmussen, at han kan arrangementerne udenad. Hans spillestil er legende let og elegant, og hans samspil med Mads Tolling udviklede i episoder sig til det rene kurmageri mellem guitar og violin

. Matthias Petri er yngstemanden, men spiller som en garvet pro. Under sine soli blev han fint ledsaget af Jacob Fischers guitar.

Andreas Svendsens trommespil er elegant og ikke påtrængende. Han falder smukt ind i samspillet, men fik også lov til at vise sine færdigheder i nogle raske soli.

Koncerten var en smuk hyldest til jazzlegenden Svend Asmussen. Vi fik swing af verdensklasse.

Helsingør Dagblad, den 23.marts 2018