Virtuost klaver og symfonisk brus


Rikke Sandberg og Amatørsymfonikerne spillede nordisk

Tekst og foto:
Ole Josephsen,
musikanmelder


MUSIK: Amatørsymfonikerne kom med nordisk musik til koncerten søndag eftermiddag i Mørdrup Kirke. Svenske Wilhelm Stenhammar, danske Herman D.Koppel og norske Johan Svendsen stod på programmet. Dirigent var Kaare Hansen, og koncerten var arrangeret af Espergærde Musikforening. Wilhelm Stenhammer komponerede i 1921 en kantate, "Sången", og herfra hørte vi et intermezzo for orkester. Det var blid svensk romantik med fede strygerklange, et smukt stykke musik, der endte helt pianissimo.

Fart over feltet
Så var der anderledes fart over feltet i Herman D.Koppels 3.klaverkoncert fra 1948 med Rikke Sandberg som solist. Med inspiration fra Shostakovich har komponisten givet klaveret nogle springske temaer, og der er et godt drive i orkesterindsatserne. Første sats er præget af en stærk rytmik, i anden sats føres en dialog, hvor klaveret spørger, og orkestret svarer - og klaveret får det sidste ord. Sidste sats, presto, går over stok og sten, inden det hele ender i en monumental coda. Herman D.Koppels værk er en flot skrevet klaverkoncert, og den er et vigtigt bidrag til den danske klaverlitteratur. Rikke Sandberg ydede en imponerende indsats med et intenst og virtuost spil fra først til sidst. Efter sigende er der planer om en cd-indspilning af værket med hende og Sønderjyllands Symfoniorkester.

Lyrisk og melodisk
Efter pausen var det så Johan Svendsens tur. Hans 2.symfoni fra 1876 er et senromantisk værk af fineste skuffe. Første sats var lyrisk og melodisk. Anden sats bar mindelser om naturstemningen i Niels W.Gades "Elverskud". Tredje sats var en livlig norsk springdans, og i slutsatsen udløstes det store symfoniske brus med festlige temaer.

Amatørsymfonikerne er et fuldt besat symfoniorkester uden svage punkter. De spiller på et professionelt niveau og skal have ros for at sætte 3 sjældent opførte værker på programmet.

Kaare Hansen dirigerede klart og myndigt, og havde styr på sine tropper. Publikum kvitterede for en flot koncert med stående bifald.

Helsingør Dagblad, den 20.marts 2019