I fineste slotsaftapning

Schubert og Brahms i Mørdrup Kirke


Tekst og foto:
Ole Josephsen,
musikanmelder


Musik: Klavertrioen Marianna Shirinyan, piano, Priya Mitchell, violin, og Torleif Thedéen, cello, er ny på banen. Den har ikke en gang fået et navn endnu, og koncerten i Mørdrup Kirke søndag eftermiddag var trioens første i Danmark. Arrangør var Espergærde Musikforening.

Trioen havde valgt at 'debutere' med to af klavertrio-repertoirets absolutte sværvægtere: Schuberts trio nr.1, B-dur, og Brahms' trio nr.1, H-dur.

Schuberts B-dur trio er skrevet i oktober 1827, et år før han døde, og rummer alt det, vi forbinder med Schuberts musik: melodisk skønhed og en skygge af noget tragisk, der giver musikken dybde. Første sats er fuld af temperament, andanten er blid og sødmefuld. Scherzoen er munter med et yndefuldt sidetema, og sidste sats, allegro vivace, er energisk og har en effektfuld afslutning.

Brahms' H-dur trio er oprindeligt fra 1854, men blev siden omarbejdet, og man har sagt, at den forener det bedste hos den unge og den gamle Brahms. Første sats ånder fred i indledningen, men så får temaerne lov til at udvikle sig. I scherzoen veksler voldsomme kast med en sangbar og blid melodi. Klaveret indleder adagioen, hvorefter de to strygere udvikler temaerne. I sidstesatsen er det celloen, der indleder intenst og kraftfuldt. Stærke følelser er på spil i denne sats, så karakteristisk for Brahms.

Denne armensk/danske, britiske og svenske trio har fundet hinanden på et højt professionelt plan. De tre musikere har en god indbyrdes forståelse, og øjekast og små nik med hovedet sikrer ultrapræcise indsatser. At høre de to hovedværker blive spillet i fineste slotsaftapning var en liflig oplevelse. Den fyldte sal kvitterede med langvarigt stående bifald.

Helsingør Dagblad, den 26.januar 2018