Musikalsk fredsstyrke


Folkemusik fra Mellemøsten - med dansk islæt - fortryllede publikum

Tekst og foto:
Ole Josephsen,
musikanmelder


ESPERGÆRDE: ESPERGÆRDE: Middle East Peace Ensemble består af Henrik Goldschmidt, obo og vokal, Anders Singh Vesterdahl, akkordeon, og Bilal Irshed, oud. Sidste søndag i Mørdrup Kirke havde de allieret sig med den herboende ægyptiske sangerinde Fatma Zidan, og det blev en livsbekræftende eftermiddag.
    Ensemblet er grundlagt af Henrik Goldschmidt ud fra idéen om, at fredelig sameksistens mellem folk af forskellig religiøs og kulturel baggrund er mulig. Og det illustrerer ensemblet så ved sætte en jøde, en kristen, en palæstinenser og en ægypter sammen til at spille og synge.

Vilde improvisationer
Henrik Goldschmidt kan noget med sin obo og den lille klarinet, han også trakterer. Han tryllebinder sit publikum med en godtepose af jødisk og arabisk musik, og han improviserer ind imellem helt vildt. Også Anders SinghVesterdahl og Bilal Irshed er fremragende musikere hver på deres instrument. De tre ydede et godt sammenarbejdet og indforstået spil med fine solistiske indslag, og Fatma Zidan var med sin flotte stemme med til at skabe den rette mellemøstlige stemning.

Tango og fællessang
Programmet spændte vidt. I flæng kan nævnes en arabisk tango - i c-mol - og "Jeg ved en lærkerede", som Henrik Goldschmidt fik publikum til at synge med på.
    Anders Singh Vesterdahl var solist i sin egen arabiske dans, som han har spillet sammen med Cairos Symfoniorkester, og i en arabisk sang om kærlighed, hvor Fatma Zidan foldede sin smukke stemme ud, fik Bilal Irshed lejlighed til give et virtuost akkompagnement på sin oud.
    Publikum fik lov til at medvirke i Henrik Goldschmidts sang på jiddisch, hvor rabbien skal lære børnene alfabetet. Han kædede desuden koncertens værker sammen med muntre og alvorlige historier og kommentarer. Hans udstråling gjorde ham til koncertens naturlige midtpunkt. Publikum takkede med et begejstret bifald.

Helsingør Dagblad, den 28.januar 2019