Folkeviser og dansemusik fra før


Ole Josephsen
musikanmelder


Foto: Ole JosephsenESPERGÆRDE: Menneskestemmen er et unikt instrument, og den kan øves og forfines til fuldkommenhed, når man har viljen - og evnen til det. Vokalensemblet Dekorums unge sangere viste ved Espergærde Musikforenings koncert søndag eftermiddag i Mørdrup Kirke, at de besidder denne vilje - og evne.

Under ledelse af Bo Asger Kristensen sang ensemblet et udpluk af den danske sangskat, der benævnes folkeviser og som opstod af den musikalske muld for hundreder af år siden.

Den ældste af viserne: "Drømte mig en drøm i nat", er nedskrevet omkring år 1300. De øvrige: "Jomfru i ulveham", "Hr.Oluf og havfruen", "Urtegården", "Gådevisen", "Den første kærlighed" og "Jeg kan se på dine øjne" er mundtligt overleverede fra generation til generation. Den svenske "Vem kan segla förutan vind" kendes fra Finlands svenske bygder.

Ensemblet har bedt en række komponister at skrive nye arrangementer til de gamle viser. Phillip Faber, Mads Kjøller Henningsen, Nicolai Wamberg, Bo Asger Kristensen, Nadja Marie Schmedes og Clara Tesch har taget imod udfordringen og løst opgaven med bravour.

Det er ren honning for øregangen, når en raffineret dissonans opløses og bliver til en ren harmoni. Visernes melodiske enkelhed bliver forenet med harmonier, der skærper opmærksomheden. Det musikalske stof bliver fyldigere og får tilført yderligere facetter.

I flere af numrene medvirkede Clara Tesch på violin. Hun er uddannet folkemusiker i Danmark og Sverige og kunne med sine sikre strøg give folkeviserne ekstra kolorit. Herudover spillede hun dansemusik: Valse, menuetter, og engelskdanse fra gamle spillemandsbøger. En svensk polska, en norsk gangerdans og et par valse af egen komposition fik vi også.

Vokalensemblet Dekorums unge sangere havde lært sig hele repertoiret udenad og sang uden noder. Ensemblet talte kun 9 sangere inkl. korlederen, men korklangen er alligevel tæt. De krystalklare sopraner når himmelhøjt, alterne dækker mellemregistret flot, og herrestemmerne har en fornem tekstudtale. Bo Asger Kristensen har trimmet ensemblet til et imponerende højt niveau.

Helsingør Dagblad, den 18.oktober 2017